info@cwea.org.cy

ΣΑΕΚ: Λακκοτρύπης και Χειμώνας έχουν καταστρέψει τις ΑΠΕ

Στην αντεπίθεση περνά ο Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας Κύπρου μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας για το υπό κατάρρευση Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Λακκοτρύπης και Χειμώνας, τονίζει ο Σύνδεσμος, έχουν καταστρέψει τις ΑΠΕ, καθώς παρέχουν κακές υπηρεσίες για την Κυβέρνηση και τον τόπο, ενώ την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμένει ανενημέρωτος. 

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας Κύπρου υποστηρίζει ότι άδικα, αθέμιτα και ανήθικα έχει στοχοποιηθεί και θυματοποιηθεί για τα ελλείμματα που παρατηρούνται στο Ειδικό Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), τα οποία έχουν σε μεγάλο βαθμό παρατηρηθεί λόγω της μείωσης της τιμής του πετρελαίου με συνεπακόλουθη σημαντικότατη μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος (με αποτέλεσμα την αύξηση των καταβολών από το Ταμείο προς τις ΑΠΕ).

Ζητούν με επιστολή τους συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος όπως πιστεύουν παραμένει στο σκοτάδι σε ό,τι αφορά το θέμα με τις ΑΠΕ.  

Τα επιχειρήματα του Συνδέσμου

1. Το Κράτος πριν από έξι χρόνια με δημόσια πρόσκληση, ζήτησε από οργανισμούς και ιδιώτες να υποβάλουν αιτήσεις για κατασκευή, με ίδια έξοδα και χωρίς την παραμικρή στήριξη (πρακτική που ακολουθείτο στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες) σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ (συμπεριλαμβανομένης και Αιολικής Ενέργειας).

2. Το Κράτος αφού έλεγξε τις αιτήσεις και κατόπιν προετοιμασίας Συμβολαίων από ειδικούς Τεχνοκράτες και Νομικούς και άλλους Συμβούλους και ανεξάρτητους ελεγκτές και κατόπιν γραπτής και επίσημης συγκατάθεσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ημερ.2/7/2009), υπέγραψε με τους επιτυχείς οργανισμούς που πληρούσαν τα κριτήρια, τα Συμβόλαια αυτά που είχε ετοιμάσει,

3. Και το Κράτος, σήμερα, θέλει να αθετήσει την υπογραφή του, έναντι των Συμβαλλόμενων και την αποδέσμευση του από τις δικές του υποχρεώσεις, θεωρώντας ότι τώρα που έχει (προσωρινά)  επιτύχει τους στόχους τους για την δημιουργία ΑΠΕ στην Κύπρο, δέσμευση την οποία η χώρα μας έχει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και προς άλλες Διεθνής Συμβάσεις θα μπορούσε  να ξεγελάσει, ένα αριθμό, ντόπιων και ξένων επενδυτών, και Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών, όπως την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως, την Dentsche Bank, την Κινέζικη Τράπεζα Αναπτύξεως, τους οργανισμούς  Wincono International, την Iberdrola κλπ.

4. Το Κράτος αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά κατώτερο των περιστάσεων και με κοντόφθαλμη πολιτική και προγραμματισμό χάνοντας την ψυχραιμία του, υποπίπτει σε περισσότερα λάθη και πολιτικές που θα έχουν ως αποτέλεσμα την δημιουργία εχθρικού και φοβικού κλίματος για ξένους επενδυτές και τράπεζες.

5. Το Κράτος και οι Λειτουργοί του θα έπρεπε με κάθε ειλικρίνεια και θάρρος να επεξηγήσουν στους Πολίτες την αλήθεια, αντί να αναζητούν εξιλαστήρια θύματα για να καλύψουν τα δικά τους λάθη και παραλείψεις, καταφεύγοντας σε υπεκφυγές, διαστρεβλώσεις των γεγονότων και δεδομένων και σε φοβική δημαγωγία.

6. Θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί:

 • (α) Πώς έχουν παρουσιαστεί τα ελλείμματα και οι ανάγκες ενίσχυσης του Ταμείου ΑΠΕ.
 • (β) Που έχουν δαπανηθεί τα λεφτά του Ταμείου ΑΠΕ και σε ποια τιμή ανά kWh έχουν καταβληθεί/πληρωθεί στους παραγωγούς ΑΠΕ ανά τεχνολογία.

Ενδεικτικά το ταμείο στα τελευταία 5 χρόνια έχει πληρώσει ανά μέσο όρο:

 • στα Αιολικά:   4,8 σεντ / kWh
 • στα Φωτοβολταϊκά:  16,5 σεντ / kWh
 • στην Βιομάζα:  0,6 σεντ / kWh
 • (γ) Πώς σκοπεύουν να επιτύχουν τους δεσμευτικούς στόχους της Κύπρου στις ΑΠΕ και στην μείωση Ρύπων και εξοικονόμηση  ενέργειας μέχρι το 2020 και τούτο όχι με ευχολόγια αλλά με συγκεκριμένα εφικτά σχέδια.
 • (δ) Τα ποσά σε ξένο συνάλλαγμα που έχουν εξοικονομηθεί από την λειτουργία των ΑΠΕ στην Κύπρο, που στην αντίθετη περίπτωση θα εξάγονταν για την αγορά πετρελαιοειδών.
 • Ενδεικτικά έχει αγοραστεί στην τιμή κόστους παραγωγής ενέργειας από την ΑΗΚ ενέργεια ύψους €152 εκ. Αφαιρούμενης της εφεδρείας για σκοπούς σταθερότητας δικτύου από την ΑΗΚ ενδεχομένως ύψους 25% η εξοικονόμηση σε ξένο συνάλλαγμα είναι περ. €110 εκ.
 • (ε) Τα ποσά που πιστώνετε η Κύπρος από την εμπορία των δικαιωμάτων ρύπων, λόγω της λειτουργίας των ΑΠΕ.
 • (ζ) Τα ποσά που έχουν εξοικονομηθεί από την επίτευξη των δεσμευτικών στόχων για τις ΑΠΕ (κυρώσεις και χρηματικά πρόστιμα) που εναλλακτικά θα έπρεπε να καταβάλει το Κράτος στην αντίθετη περίπτωση (μη επίτευξης των στόχων).
 • (η) Τα ποσά που θα έπρεπε να δαπανήσει και να εξακολουθεί να δαπανά το Κράτος για την λειτουργία των ΑΠΕ για να καλύψει τις υποχρεώσεις του προς τις Διεθνής Συμβάσεις.

Ενδεικτικά, καταλήγει ο Σύνδεσμος, τα ποσά που έχουν επενδυθεί από τους επενδυτές και επιχειρηματίες των ΑΠΕ είναι της τάξης των €500 εκ.

Πηγή: http://www.sigmalive.com/news/energia/362111/saek-lakkotrypis-kai-xeimonas-exoun-katastrepsei-tis-ape

Εταιρικά Μέλη μας