info@cwea.org.cy

ΑΠΕύχονται την επιβολή τέλους

Διαφωνούν οι Σύνδεσμοι των ΑΠΕ στα σχέδια της Κυβέρνησης να τους φορολογήσει

Προειδοποιούν ότι δεν θα δεχθούν να προσβληθούν τα συμβόλαια που υπέγραψαν, καθώς αυτό θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις τους, ενώ πολλά δάνεια θα καταστούν αμέσως μη εξυπηρετούμενα


Την κάθετη αντίθεσή τους στα σχέδια του Υπουργείου Ενέργειας, να φορολογήσει την ενέργεια που παράγουν στις μονάδες τους, εκφράζουν οι Σύνδεσμοι που εκπροσωπούν τους παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Η Κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει ειδικό τέλος, το οποίο θα υπολογίζεται βάσει συγκεκριμένου αλγόριθμου για κάθε τύπο ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά, βιομάζα) η οποία θα κυμαίνεται από 10-13,5%, επί των ακάθαρτων εσόδων τους, για να καλύψει το έλλειμμα που δημιουργήθηκε στο Ειδικό Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ, λόγω της μείωσης του κόστους αποφυγής της ΑΗΚ, που προκλήθηκε από την παγκόσμια μείωση της τιμής του πετρελαίου.

Το Ειδικό Ταμείο εκτιμάται ότι σε λίγους μήνες δεν θα είναι βιώσιμο. Οι Σύνδεσμοι των ΑΠΕ ένωσαν χθες τις φωνές τους σε Διάσκεψη Τύπου που πραγματοποίησαν, προειδοποιώντας ότι δεν θα δεχθούν να προσβληθούν τα συμβόλαια που υπέγραψαν, καθώς αυτό θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις τους, τα δάνεια που υπέγραψαν με χρηματοδοτικές τράπεζες και τους μετόχους τους. Το ειδικό τέλος αφορά τους παραγωγούς που υπέγραψαν μακροχρόνια συμβόλαια με την Κυβέρνηση, με σχέδια που ξεκίνησαν από το 2005 έως και το 2012.

Πλήττεται η αξιοπιστία

Οι παραγωγοί τόνισαν ότι αυτή η κίνηση θα πλήξει την αξιοπιστία της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού και θα αποθαρρύνει ξένους επενδυτές. Επίσης αναφέρουν ότι η Κύπρος, με βάση τις υποχρεώσεις της ως συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας της ΕΕ, πιθανόν να αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες, αν λάβει οποιαδήποτε μονομερή απόφαση που θα βλάψει τη βιωσιμότητα των ΑΠΕ. Την ίδια στιγμή, μεγάλο μέρος της διάσκεψης αναλώθηκε και για το πολυσυζητημένο θέμα του κόστους αποφυγής της ΑΗΚ, το οποίο αφορά το κόστος που αποφεύγεται για να παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από πετρέλαιο και σήμερα ανέρχεται στα 7,4 σεντ την κιλοβατώρα, το οποίο είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με τα 11 σεντ τα οποία θεωρούνται ότι καθιστούν το Ειδικό Ταμείο βιώσιμο. Οι Σύνδεσμοι συμφώνησαν ότι το εν λόγω κόστος αποφυγής υπολογίζεται βάσει αδιαφανών διαδικασιών, οι οποίες δεν εξηγούνται στους εμπλεκόμενους.

Επενδύσεις €400 εκ.

Λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας Κύπρου Άκης Έλληνας, ανέφερε ότι δεν πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να διώχνει επιχειρηματίες και ιδιώτες που έχουν επενδύσει τα τελευταία πέντε χρόνια γύρω στα €400 εκ. σε αναπτύξεις ΑΠΕ, με τα οποία καλύφθηκαν οι συμβατικές υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της ΕΕ. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι αυτές οι επενδύσεις είναι πιθανόν οι τελευταίες που έγιναν στην Κύπρο αναφέροντας: «εμείς αποδείξαμε, φέραμε τους επενδυτές στην Κύπρο, αλλά όπως πάμε θα τους χάσουμε, σε μια περίοδο κατά την οποία η Κύπρος προσπαθεί να βγει από ένα οικονομικό αδιέξοδο». Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην περίπτωση συγκεκριμένου αιολικού πάρκου, το οποίο βάσει της φορολογίας θα κληθεί να πληρώνει περίπου 3 εκ. ευρώ τον χρόνο και θα καταστεί μη βιώσιμο.

«Εκατοντάδες μη εξυπηρετούμενα»

Αν επιβληθεί η συγκεκριμένη φορολογία, «εκατοντάδες μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα δημιουργηθούν αυτόματα και εκατοντάδες νοικοκυριά θα υποφέρουν οικονομικά για χρόνια», αφού οι επενδύσεις για τα φωτοβολταϊκά που έγιναν με τα παλαιότερα συστήματα, που είχαν υψηλότερες τιμές και χρειάζονται ακόμα πολλά χρόνια για να εξοφληθούν, ανέφερε ο Χριστόδουλος Φαρκωνίδης, εκπρόσωπος του Συνδέσμου μικρών ηλεκτροπαραγωγών από φωτοβολταϊκά συστήματα ΣΜΗΑΦΩΣ. Σημειώνεται ότι οι μικροί παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ΦΒ συστήματα ανέρχονται περίπου στους 1735.

Οι πιο ευάλωτοι

«Είναι αδιανόητο να γίνεται μια τέτοια πρόταση με μοναδική αιτιολογία ότι χρειάζεται επιπλέον έσοδα το ειδικό ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ», ανέφερε ο εκπρόσωπος ΣΜΗΑΦΩΣ. Όπως εξήγησε, τα μέλη του συνδέσμου είναι πιο ευάλωτα από τους υπόλοιπους παραγωγούς, αφού είναι νοικοκύρηδες και μικροί επιχειρηματίες που έχουν τοποθετήσει στο σπίτι ή στην επιχείρησή τους από 3 μέχρι και 7KW φωτοβολταϊκά συστήματα ή κατασκεύασαν μικρό φωτοβολταϊκό πάρκο από 20 μέχρι 150KW, και λαμβάνουν μέχρι σήμερα σταθερή και εγγυημένη τιμή για την ενέργεια που παράγουν. Οι περισσότεροι από αυτούς, είπε, χρησιμοποίησαν τις αποταμιεύσεις τους ή δανείστηκαν από τράπεζες και εγκλωβίστηκαν σε αυτές τις επενδύσεις για 15 ή 20 χρόνια, «διότι εμπιστεύτηκαν τις εξαγγελίες της Κυβέρνησής τους».

Πρόσθεσε ότι η βιωσιμότητα του ειδικού ταμείου ΑΠΕ είναι προσωρινό πρόβλημα λόγω του χαμηλού κόστους του πετρελαίου και της μείωσης των πωλήσεων της ΑΗΚ, και ότι στα επόμενα χρόνια θα μπουν πολλά εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του κράτους από την εμπορία των ρύπων ως αποτέλεσμα της λειτουργίας των ΑΠΕ στην Κύπρο, και το μόνο που έχει να κάνει η Κυβέρνηση είναι να βάλει τα χρήματα αυτά στο Ειδικό Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ, αντί να μεταφερθούν στις ρυπογόνες βιομηχανίες της ΑΗΚ.

Λύσεις από ΣΗΑΠΕ

Ο Τιμόθεος Τιμοθέου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΣΗΑΠΕ, πρότεινε ως λύση στη βιωσιμότητα του Ειδικού Ταμείου μέρος των εισοδημάτων που προέρχονται από την εμπορία των ρύπων να καταλήγει σε αυτό (τουλάχιστον 50%), αναπροσαρμογή του τέλους ΑΠΕ που επιβάλλεται στους λογαριασμούς της ΑΗΚ ανάλογα με το κόστος αποφυγής της ΑΗΚ, αξιοποίηση της εξοικονόμησης που θα προκύψει από τη διάλυση του ιδρύματος ενέργειας, έκδοση πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης σε υφιστάμενα κτίρια που ενοικιάζονται ή πωλούνται, και στήριξη και προώθηση υλοποίησης των αδειοδοτημένων φωτοβολταϊκών συστημάτων του μειοδοτικού διαγωνισμού, τα οποία λόγω της χαμηλής τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας θα συμβάλουν στην ενίσχυση του ταμείου.

«Όπως στην Ελλάδα…»

Ο Γραμματέας του Συνδέσμου Εταιρειών ΑΠΕ Κύπρου ΣΕΑΠΕΚ Φάνος Καραντώνης ανέφερε ότι οποιαδήποτε αθέτηση συμβάσεων του κράτους έναντι των επενδυτών, είτε αυτοί είναι μικροί, μεγάλοι ή μεσαίοι, δεν έχει παρά να πληγώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), ο Κυριάκος Αγγελίδης ανέφερε ότι η επιβολή της φορολογίας είναι ο θάνατος των ξένων επενδύσεων και ότι κάτι ανάλογο συνέβη και στην Ελλάδα, όπου επιβλήθηκε φορολογία και δεν υπάρχει πλέον επενδυτικό ενδιαφέρον. Κατήγγειλε, επίσης, ότι η ΑΗΚ και το Υπουργείο αρνούνται να δώσουν οποιεσδήποτε εξηγήσεις για τον τρόπο υπολογισμού του κόστους αποφυγής.

Από το 2013 και έπειτα το καθεστώς στήριξης των ΑΠΕ έχει διαφοροποιηθεί με το net-metering και τα σχέδια αυτοπαραγωγής, τα οποία αποτελούν συμψηφισμό της ενέργειας που παράγεται και καταναλώνεται, και δεν υπάρχει συγκεκριμένη σύμβαση με το κράτος για την τιμή της κιλοβατώρας. Τα συγκεκριμένα έργα δεν θα υπόκεινται σε φορολογία, όπως δεν θα υπόκεινται σε επιπρόσθετη φορολογία και οι νέες επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ, ωστόσο, δεν θα τυγχάνουν οποιασδήποτε επιδότησης, στο πλαίσιο της φιλελευθεροποίησης της αγοράς ενέργειας.

Πηγή: http://www.sigmalive.com/simerini/news/232649/apefxontai-tin-epivoli-telous

Εταιρικά Μέλη μας